Eind jaren '70 werd de Agility-sport in Nederland geïntroduceerd. Kwam deze vorm van "actief bezig zijn met honden", in het begin nog wat moeizaam van de grond, inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot een erkende wedstrijdsport. Agility, ook wel behendigheid genoemd, is een actiespel waar het plezier van hond en baas voorop staat. Bij Agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. Vanaf de kant van het trainings‐ en wedstrijdveld is agility vooral erg leuk om te zien en lijkt het zeer eenvoudig, omdat de baas zoveel commando’s en signalen mag geven als hij of zij nodig vindt. Echter in werkelijkheid maakt dit het extra moeilijk, want hoe meer er mag, hoe meer er fout kan gaan. Hierdoor is veel training noodzakelijk. Agility draagt zeker bij tot verbeteren van de relatie baas‐hond. Verder is de hond aan het werk in een groep, waardoor voortdurend gewerkt wordt aan het sociale gedrag ten opzichte van andere honden. Agility is niet alleen een wedstrijdsport. Ook voor de recreant is het een geschikte vorm van bezig zijn met je hond. Als u een keer wilt komen kijken dat kan altijd, de trainingen bij KC Kennemerland zijn op de dinsdagavond, woensdagochtend, donderdagavond en de zaterdagochtend.
Verdeling niveaus
De agility is onderverdeeld in niveaus. Aan de hand van de vorige blokken en bij overstap van een andere vereniging bepalen de instructeurs agility op welk niveau een combinatie wordt ingedeeld.
- Niveau 1, Starters; honden en handlers die nog geen enkele ervaring hebben met agility.
- Niveau 2, Beginners; combinaties uit de starters
- Niveau 3, Gevorderden; combinaties uit beginners die alle toestellen beheersen, combinaties die al langere tijd op recreatief niveau agility lopen.
- Wedstrijdgroep; combinaties die deelnemen aan agility-wedstrijden, je dient in bezit te zijn van startlicentie Raad van Beheer om in de wedstrijdgroep deel te nemen.
- Recreanten; voor combinaties die gewoon lekker een rondje over de agiliybaan willen rennen. (let op, bij ons traint deze groep altijd op zaterdag en is alleen bedoeld voor ervaren handlers. De training is onder begeleiding van een instructeur.)
Basisvaardigheden cq. Deelname‐eisen agility
Voordat u samen met uw hond agility gaat doen, is het handig dat de combinatie (= u en uw hond) een bepaald startniveau heeft.
Waar we op letten is het volgende:
- Hier komen ‐ de hond moet onmiddellijk naar je toe komen als je hem roept. Of dit in een rechte lijn, in galop of draf is letten we niet zo op. Het is wel belangrijk dat hij direct komt en dat je hem zonder problemen aan kunt lijnen.
- Betasten ‐ de hond moet het toestaan dat een vreemde aan hem zit. Of je hond hierbij gaat zitten, staan of liggen maakt niet uit.
- Zitten ‐ de hond moet het commando ‘zit’ beheersen. Waar je hond gaat zitten en hoe is minder belangrijk. Bovendien mag je je hond helpen.
- Af liggen ‐ de hond moet het Commando ‘af’ beheersen. Hij moet dus gaan liggen. Het waar en hoe letten we niet zo op. En ook hier mag je je hond helpen.
Daarnaast zijn er ook nog een aantal sociale aspecten die gelden bij de agility
- Omgang baas‐hond ‐ je relatie met je hond moet goed zijn, bovendien vinden we het belangrijk dat je weet hoe en wanneer je je hond moet/kunt belonen en/of moet/kunt corrigeren. De timing hiervan is ook belangrijk.
- Gedrag hond‐hond ‐ we willen echt niet alleen ‘sociale watjes’, maar je hond mag niet zo maar uitvallen naar andere honden of fixeren. Jouw eigen rol hierin is cruciaal!
- Appèl ‐ het algemene appèl moet goed zijn. Leuke term, maar wat wil dat zeggen: je hond moet naar je luisteren en bereid zijn met je aan de gang te gaan. Kortom er moet een team op het veld staan. Dit hangt zeer nauw samen met je omgang met je hond!
- Gezondheid ‐ zowel bij jezelf als bij je hond mogen er geen gezondheidsproblemen zijn die het aanleren van agility belemmeren of die het welzijn in gevaar brengen.
- Leeftijd – min. 15 maanden met dien verstande dat de hond volgroeid moet zijn. Welk moment dit is, dat verschilt natuurlijk per ras.
Indeling schofthoogtes
Small tot 35 cm
Medium 35 cm tot 43 cm
Large 43 cm of meer.
Duur: 12 lessen (alle niveaus)
Kosten: € 80,00
AGILITYLESSEN WORDEN ALLEEN IN HET VOORJAAR- EN NAJAARBLOK GEGEVEN (start blok voorjaar: april, start blok najaar: september)
OP DINSDAGOCHTEND, DINSDAGAVOND, DONDERDAGAVOND, en ZATERDAGOCHTEND
Vragen? Mail naar: