Logo KCK

Dit examen heeft tot doel te bewijzen dat de hond in staat is een lichamelijke inspanning te leveren, zonder daarna aanzienlijke vermoeidheidsverschijnselen te vertonen. Hiervoor moet de hond in drie etappes een totale afstand van 20 km afleggen. Een uitleg over dit examen treft u hieronder aan.

Wat heeft u voor dit examen nodig?
Honden met een stamboom dienen in het bezit te zijn van een hondenlogboek, uitgegeven door de Raad van Beheer in Amsterdam.
U kunt dit aanvragen via de Raad van Beheer.

Iedere kandidaat is zelf verantwoordelijk voor tijdige aanvraag van het benodigde document.

Welke honden kunnen meedoen?
De deelnemende honden moeten minimaal 16 maanden en maximaal 6 jaar zijn (dus tot en met één dag voor hun 7e verjaardag. Het spreekt voor zich dat de hond een uitstekende conditie moet hebben.

Wat wordt onder U.V. examen verstaan?
Het UV examen is een door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland erkende test welke valt onder de Commissie Werkhonden. Het examen wordt afgenomen door een erkende keurmeester van deze Commissie.

De examen eisen zijn vrij eenvoudig De hond moet 20 km naast de fiets draven in een tempo dat ligt tussen de 12 en 15 km per uur. Na deze afstand moet de hond enkele eenvoudige gehoorzaamheidsoefeningen doen om te tonen dat de hond na deze inspanning nog werklustig is en dus over het juiste karakter en hardheid beschikt.
Tijdens het examen worden 3 rustperiodes ingelast. De eerste na 8 km, de tweede na 15 km en de derde na 20 km.
Hierna volgt de gehoorzaamheidsoefeningen. Tijdens de rustperiodes worden de honden door de keurmeester gecontroleerd op conditie en slijtage van de voetzolen.
De temperatuur moet onder de 21 graden liggen, vandaar dit examen altijd in het voor- of najaar gehouden georganiseerd wordt.

DOWNLOAD TRAININGSSCHEMA

Interesse in dit examen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij voldoende interesse organiseren wij een Uithoudingsvermogen Proef.

Nieuwsbrief

Abonneer op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in uw mailbox.