Een belangrijke oefening is het hier komen.  

Doormiddel van een leuk spelletje leren we te kijken wanneer we de hond het beste kunnen roepen om succes te hebben.  

Het is belangrijk om succes te hebben bij deze oefening omdat je uiteindelijk wilt bereiken dat je hond ten alle tijden luistert als jij hem roept.     

Benodigdheden: bakje, voertjes (bijvoorbeeld eigen voer en iets super lekkers frolic, frikandel, stukje kip) of een speeltje  

Stap 1: Timing hier roepen bepalen

  • Je legt een paar eigen voertjes in het bakje en loopt snel achteruit je hond zal nu de brokjes uit het bakje op eten.
  • Wacht tot hij klaar is met checken of alles op is.
  •  Op het moment dat hij z’n kop omhoog doet om rond te kijken is het moment om naam van de hond ( contact) en Hier te roepen.  

Stap 2: Hier komen koppelen aan iets positiefs

  • De hond komt naar je toe en je beloont door een paar super lekker voertjes op de grond te leggen of uit je hand te geven, en met je vrije hand pak je de halsband of het tuigje even vast.
  • Je laat de hond weer los met het commando Vrij en je loopt weer naar het bakje om daar weer wat van z’n eigen voer in te doen en herhaal dit spelletje een paar keer.  

Filmpje   als voorbeeld:

 

 Let op dat steeds als je je hond roept even z’n halsband vast houdt zodat dit gewoon wordt en de hond niet weet of hij dan wel of niet wordt aangelijnd.  Zo voorkom je dat ze steeds een stukje verder van je afblijven staan en zich niet laten pakken.  

Verder is het heel belangrijk dat je bij het loslopen alle contactmomenten die je hond uit zichzelf maakt gaat belonen .  

Dat kan door je beloningswoord te zeggen en een voertje te geven of een speeltje, maar ook door zelf even contact te maken en te glimlachen.  

Door die momenten te belonen leert de hond dat jij wel heel erg leuk en belangrijk bent en zal hij sneller kiezen om bij jou te blijven dan om naar die andere hond, mens, jogger enz te gaan.  

Leuke variaties op het hier komen is je verstoppen, als je hond komt snel weg te rennen  of ipv een beloning met voer een trekspelletje te doen.

Pin It