Speuren

Bij de cursus speuren komt de techniek van het 'praktijk speuren' aan bod.
Bij speuren gaat het om het volgen van een geurspoor van mens of dier door de hond.

Het 'praktijk speuren' is anders dan het ‘sport speuren’, de vorm van speuren die in de IPO-sport wordt gebruikt. Het doel is hetzelfde, namelijk objecten verwijzen op het spoor en een persoon vinden op het einde van het spoor maar de uitwerking is totaal verschillend.

Wat komt er aan bod in de cursus?

  • Je hond leren lezen als hij aan het werk is:  wanneer is hij met een spoor bezig en wanneer is hij voor zichzelf aan het snuffelen.
  • Wat moet ik doen als mijn hond er niet uitkomt
  • Theorie over geuren en hondenneuzen: hoe zit een hondenneus in elkaar, hoe herkent de hond een geur en hoe slaat hij deze op.

Het doel van deze cursus is dat u samen met uw hond een spoor kan uitwerken waarin allerlei verschillende onderdelen zijn verwerkt.

Wat heeft u nodig?
Bij de start van de cursus voldoet een halsband en een lange lijn. Naar mate de cursus vordert is het beter om de hond op een goed tuig te zetten. Een zo genaamd Y-tuig is hier de beste keus. Aangeraden wordt te wachten met aanschaf van een tuig tot na de 1e les waarin de verschillende soorten tuigen worden behandeld.

Een stukje spijkerbroek (+/- 10 x 10 cm)

Twee stukjes rondhout van +/- 10cm lang.

Goed schoeisel: U kunt tijdens het speuren niet op hakken het bos in, goed schoeisel is van belang.

Locatie
De cursus zal op verschillende locaties worden gegeven. Dit in verband met de ruimte die je nodig hebt om sporen uit te kunnen lopen.

Voor wie?
In principe kan iedereen speuren maar het vraagt wel wat fysieke kracht omdat je best lang op je benen moet staan en over ongelijk terrein moet kunnen lopen. De conditie van de hond is uiteraard ook belangrijk, hij moet het wel +/- 90 minuten vol kunnen houden.

Duur:  8 lessen van +/- 90 minuten

Groep: Maximaal vier honden

Prijs cursus: €100,=